9نکته مهمی که باید در مورد سرطان پستان بدانید

دکترسلیمی تهرانپارس روشهای تشخیص سرطان سینه
آنچه در این مقاله می خوانید

سرطان سینه از جمله بیماری‌هایی است که در ابتدا شاید علائم خاصی نداشته باشد. اینکه فرد به کدام نوع سرطان پستان مبتلا شده است، در طی فرایند تشخیصی مشخص می‌شود، جای نگرانی نیست؛ چراکه اگر به زودی این بیماری را بتوان تشخیص داد، درمان آن به راحتی امکان‌پذیر است. در این بین، بهتر است در مورد علائم بروز و همچنین روش‌های جلوگیری کننده از این بیماری هم اطلاعاتی در دست داشته باشید، پس در ادامه همراه ما باشد.

سرطان سینه چیست؟

امروزه افراد زیادی و به خصوص بانوان در معرض ابتلا به بیماری‌های مختلفی قرار دارند که سرطان یکی از این بیماری‌ها است. بیماری‌هایی وجود دارند که در ابتدا شاید علائم و علامت خاصی ندارند. در این بین، سرطانی به نام سرطان سینه را می‎توان یکی از این بیماری‎ها معرفی کرد. زمانی که سلول طبیعی در قسمت بافت سینه، رشدی خارج از حد داشته باشد، این بیماری به وجود می‌آید. شاید توده خوش خیم باشد ولی اگر به زودی تشخیص داده نشود، احتمال بدخیم شدن آن هم وجود دارد. برخی از تومورها غیر سرطانی بوده و همچنین رشد غیر طبیعی هم دارند ولی در پستان رشد می‌کنند و پیرامون را درگیر نمی‌کنند.

علت‌ها و عوامل خطرساز سرطان سینه

 

 

متأسفانه بسیار دیده شده است که برخی از بانوان با عوامل ایجاد کننده سرطان سینه  آشنایی ندارند و به همین دلیل است که آمار مبتلایان به این بیماری در حال افزایش است. اولین عاملی که باید مدنظر قرار دارد، یائسگی دیررس است. در کنار آن، می‌توان بلوغ زودرس را هم یکی دیگر از این علائم در نظر گرفت. افرادی که مبتلا به افزایش وزن مفرط هستند که در تیررس ابتلا به این بیماری قرار می‌گیرند. برخی از بانوان هم دیده شده است که  به شدت و متأسفانه از چربی‎های حیوانی استفاده می‌کنند که صد درصد این یکی از عوامل ایجاد کننده این چنین بیماری است. اولین زایمان بعد از ۳۵ سالگی هم ممکن است سابقه بدی به وجود دارد و یکی از این عوامل باشد. سابقه نازایی را هم در این میان نباید به هیچ عنوان نادیده گرفت. اگر بانویی سابقه پرتودرمانی در قسمت قفسه سینه خود داشته باشد هم باید بسیار مراقب باشد. بارداری در سنین بالا  و هورمون جایگزین در سنین یائسگی هم از دیگر عوامل به شمار می‌آیند.

 

دکتر عرفانه سلیمی

دکتر عرفانه سلیمی، جراح و متخصص زنان، زایمان، نازایی – جراح زیبایی ناحیه ژنیتال

آدرس مطب: تهرانپارس، بین فلکه دوم و سوم، خیابان رحمانی ۱۸۸ شرقی، ساختمان ۱۰۷ طبقه دوم
ساعت های حضور در مطب: روزهای زوج ۱۶:۰۰ تا ۲۰:۰۰ | یکشنبه ۹:۳۰ تا ۱۲:۳۰

 

انواع سرطان سینه

معمولاً بیماری‌ها انواع مختلفی دارند که در موردی سرطانی مانند سرطان سینه هم این موضوع به همین شکل صدق می‌کند و انواع این بیماری شامل:

  • سرطان های سینه غیر تهاجمی

معمولاً زمانی که سرطان پستان تنها با لوبول های شیری سروکار داشته باشد و به بافت چربی کاری ندارد. می‌توان به این نوع غیرتهاجمی گفت.

  • سرطان های سینه تهاجمی

این نوع سرطان پستان، متأسفانه گسترش نامحدودی دارد. این نوع سرطان از غده تولید کننده شیر آغاز شده و بافت اطراف سینه را کاملاً درگیر می‌کند. اگر از همان ابتدای تشخیص فرایند درمان را فرد آغاز کند، این نوع سرطان هم قابل درمان است ولی اگر روند درمان را جدی نگیرید، قطعاً مشکل جدید به وجود می‌آید، مانند اینکه غدد لنفاوی هم دچار آسیب می‌شود چیزی حدود ۱۰الی۱۵% سرطان‌های پستان را این نوع تشکیل می‌دهد.

علایم سرطان سینه

 

 

علائم ظاهری مربوط به سرطان سینه کم نیستند. معمولاً برخی از بانوان زمانی که به خاطر لمس با توده سرطان روبرو می‌شوند به وجود این بیماری پی می‌برند. زمانی که شکل و سایز پستان‌ها غیرمتقارن است هم می‌توان گفت این بیماری در کمین است. پوست پرتقالی شدن و زخم‌های متعدد روی پستان را هم در این شرایط باید جدی گرفت.

متأسفانه برخی به نشانه دیگری که دارد یعنی بزرگ شدن عروق هم توجهی ندارند پس عروق روی پستان را در این شرایط نباید نادیده گرفت. اگر متوجه شوید که نوک پستان به داخل کشیده شده است یا احساس درد به صورت موضعی را داشته باشید، باید به وجود سرطان این قسمت مشکوک شوید و البته ترشحات غیر عادی (خونی) که در نوک پستان به وجود می‌آیند را هم نباید نادیده گرفت.

 

روش‌های تشخیص سرطان سینه

سرطان خصوصاً مربوط به پستان از جمله بیماری‌هایی است که شاید علامت خاصی نداشته باشد.. به همین دلیل، روش‌های تشخیصی برای سرطان پستان وجود دارد که در ادامه بیشتر در این مورد با شما صحبت خواهیم کرد.

  • خود آزمایی سینه و توجه به علامت ها

شما این کار را می‌توانید به تنهایی و توسط خود انجام دهید. سعی کنید ماهیانه و معمولاً در روز ۶ یا ۷ پریودی خود، به انجام این روش تشخیصی بپردازید. اگر در سن یائسگی هم هستید، می‌توانید تنها ۱ روز در ماه را برای انجام این نوع معاینه انتخاب کنید. سعی کنید، شانه‌ها را صاف نگه داشته و بازوهای خود را به سمت باسن هدایت کنید و باید بدانید که در ظاهر سینه‌ها، هیچگونه تورم، تغییر در ظاهر، اندازه و رنگ نباید وجود داشته باشد.

  • ماموگرافی

توجه داشته باشید که ماموگرافی این قدرت را دارد که قبل از تشکیل توده سرطانی آن را شناسایی کند و صد البته این به نفع افرادی است که در معرض ابتلاء به این بیماری هستند. در ماموگرافی از اشعه ایکس استفاده می‌شود و در طی این فرایند تصاویر دقیقی را در اختیار پزشک قرار می‌دهند. بهترین کار این است که در طی سال، زنانی که سن آن‌ها زیر ۴۰ سال نیست، دو مرتبه این روش تشخیصی را انجام دهند.

  • سونوگرافی

تشخیص سرطان پستان دکتر سلیمی تهرانپارس

سونوگرافی هم یکی دیگر از روش‌های تشخیص سرطان پستان است. در این روش، قسمتی به نام مبدل این دستگاه روی سینه شما قرار می‌گیرد و پزشک آن را به حرکت در می‌آورد. در این زمان، مبدل وظیفه دارد تا به ارسال و دریافت امواج صوتی که فرکانس بالایی دارند بپردازد و سپس تصاویری از این ناحیه روی مانتیور دستگاه به نمایش در می‌آیند. به خاطر داشته باشید که این آزمایش شاید چیزی حدود ۳۰ دقیقه وقت شما را بگیرد.

  • آزمایش خون

آزمایش خون یکی از ساده‌ترین و بهترین روش‌های تشخیص سرطان پستان است. معمولاً این روش نتایج کاذب را به همراه ندارد و لازم نیست شما در برابر اشعه خاصی قرار بگیرید و مهم‌تر از همه هزینه به مراتب کمتری نسبت به روش‌های دیگر را برآورد می‌کند.

سلول‌های طبیعی سینه معمولاً پروتئینی را تولید می‌کنندو زمانی که آن دسته از افراد به این نوع سرطان مبتلاً می‌شوند، ممکن است تولید این پروتئین در بدن آن‌ها افزایش پیدا کند. توجه داشته باشید که پروتئین گفته شده خود دلیل ایجاد سرطان پستان نیست، بلکه سلول‌های توموری متأسفانه آن را دفع کرده و سپس این نوع پروتئین وارد خون می‌شود و به همین ترتیب، آزمایش خون روشی است که باعث اندازه‌گیری آنتی ژن سرطان ۱۵-۳ می‌شود تا میزان آن را بتوان در خون اندازه‌گیری کرد ولی باید بدانید که این آزمایش بیشتر برای بانوان زیر ۵۰ سال می‌تواند مفید و کاربردی باشد.

بهترین درمانهای سرطان سینه

حقیقتاً  اصلی‌ترین و بهترین روش برای درمان سرطان سینه جراحی است. در این بین، از روش‌های دیگری مانند هورمون درمانی، شیمی درمانی و پرتو درمانی هم باید استفاده شود ولی باید این نکته را هم به خاطر داشته باشید که با توجه به اندازه تومور، بهترین روش درمان مشخص می‌شود و اینکه اندازه سینه چگونه است،سرطان در کدام مرحله وجود دارد هم روی انتخاب روش مناسب برای درمان قطعاً بی‌تأثیر نیست. لامپکتومی اگر با پرتودرمانی همراه شود می‌تواند به اندازه ماستکتومی گزینه مفیدی به شمار آید.

  • جراحی

بدون شک باید گفت که جراحی یکی از روش‌های مهم و اصلی برای درمان سرطان پستان به شمار می‌آید. باید این نکته را هم به خاطر داشته باشید که با توجه به شرایط بدنی فرد، طبیعتاً جراحی هم شگرد خاص خود را دارد. جراحی می‌تواند ماستکتومی باشد یا اینکه پزشک از جراحی لامپکتومی استفاده کند. لنفادنکتومی هم یک نوع جراحی اضافه در این شرایط به شمار می آید.

  • شیمی‌درمانی

بسیار در مورد شیمی درمانی احتمالاً شنیده‌اید. در این روش درمانی، پزشک از داروهایی استفاده می‌کند که بتوانند سلول‌های سرطانی سینه را تخریب کنند. شیمی درمانی به صورت سرنگ یا قرص است و باید این روش را به همراه جراحی برای درمان انتخاب کرد.

  • پرتودرمانی

پرتو درمانی که به نام دیگرش یعنی رادیو درمانی هم معروف است، یکی دیگر از روش‌های درمان سرطان پستان است. پرتوهایی نظیر اشعهX، بتا، آلفا و گاما از جمله روش‌هایی هستند که توسط دستگاهی خاص تابیده می‌شوند و می‌توان گفت این روش باعث کوچک کردن اندازه تومور سرطانی یا حذف کامل آن می‌شود.

عوارض درمان‌های سرطان سینه و راه‌های مقابله با آن‌ها

یکی از راه‌های درمان سینه، شیمی درمانی است و می‌توان گفت این روش شاید عوارضی را در پی داشته باشند. البته عوارضی که مدنظر هستند معمولاً بعد از به پایان رسیدن مراحل یا شاید بعد از ۱ سال از بین بروند. یکی از عوارض طولانی مدت این روش درمان، پوکی استخوان است که قبل از انجام شیمی درمانی آزمایش‌های در این زمینه از شما گرفته خواهد شد.

پیشگیری از سرطان سینه

  • ورزش

ورزش یکی از بهترین راهکارها برای جلوگیری از سرطان پستان است. زمانی که هورمون‌هایی نظیر انسولین و استروژن در سطح بدن به درستی تنظیم شوند، کاملاً طبیعی است که انسان به بسیاری‌ از بیماری‌ها نظیر سرطان مبتلا نخواهد شد.

  • رژیم غذایی

اگر مواد غذایی که حاوی کلسیم هستند مانند شیر گاو را مصرف کنید، کمتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار خواهید گرفت. موادی که فیبر بالایی دارند مانند سبزیجات و غلات را هم در این بین، نباید به هیچ عنوان نادیده گرفت. استروژن یک نوع هورمون است. حال زمانی که بانوان یائسه نان سبوس دارد مصرف کنند، این هورمون کاهش پیدا می‌کند. مصرف میوه‌هایی نظیر انبه، هویج و… که حاوی آنتی اکسیدان هستند را هم نباید نادیده گرفت.

  • سبک زندگی سالم

اگر سبک زندگی خود را مدیریت کنید، قطعاً به بسیاری از بیماری‌ها مانند سرطان پستان مبتلا نخواهید شد. توجه داشته باشید که شیردهی به فرزند هم خود یکی از روش‌های عالی برای جلوگیری از سرطان پستان است. توصیه ما به زنان یائسه و غیریائسه این است که پیاده‌روی را همیشه در برنامه روزانه خود قرار دهند که معجزه می‌کند.

مراجعه به پزشک متخصص زنان

هرآنچه لازم بود در مورد سرطان سینه را مورد بررسی قرار دادیم توجه داشته باشید که برای درمان به موقع، تشخیص سریع را نباید نادیده گرفت. در این بین، شما ضمن مراجعه به دکتر عرفانه سلیمی می‌توانید از تجربه و تخصص وی استفاده کنید و در کوتاه‌ترین زمان به درمان این بیماری بپردازید.

 

دکتر عرفانه سلیمی

دکتر عرفانه سلیمی، جراح و متخصص زنان، زایمان، نازایی – جراح زیبایی ناحیه ژنیتال

آدرس مطب: تهرانپارس، بین فلکه دوم و سوم، خیابان رحمانی ۱۸۸ شرقی، ساختمان ۱۰۷ طبقه دوم
ساعت های حضور در مطب: روزهای زوج ۱۶:۰۰ تا ۲۰:۰۰ | یکشنبه ۹:۳۰ تا ۱۲:۳۰

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *